Email beheer

Een melding gekregen dat de mailbox vol is? De beste tips voor het blijvend ontstoppen van een volle mailbox.

Let op: de volle mailbox staat online
Als je een melding van je provider krijgt dat je mailbox vol zit, wordt er bedoeld dat de mailbox op de server vol zit. Het heeft dus geen zin om het mailprogramma op je computer op te schonen. Voor alle duidelijkheid: de mail komt binnen op de server van je provider. Daar haalt je mailprogramma - bijvoorbeeld Outlook - de berichten op.

Inloggen op de webmail
Om de volle mailbox op de server direct leeg te maken kun je inloggen op de webmail.

Meerdere mailboxen? Check deze dan allemaal.

Verwijderen van de verzonden mail
Van elke verzonden mail wordt een kopie bewaard in de map 'verzonden'. Dat kan aardig oplopen, vooral als er bijlagen worden meegestuurd. Het leegmaken van deze map kan veel MB's opleveren.

Leegmaken van de prullenbak
Verwijderde mails worden vaak niet écht verwijderd, maar in de prullenbak geplaatst. Maak regelmatig de prullenbak leeg om ruimte te maken.

Verwijderen van berichten met grote bijlagen
Berichten met bijlagen zijn de grote boosdoeners van een volle mailbox: documenten, foto's, video's en presentaties nemen veel ruimte in. In het algemeen is het een goede gewoonte om binnengekomen bijlagen - als ze bewaard moeten worden - op te slaan in een map op de computer. De mail met de bijlage kan dan verwijderd worden.

VOORKOMEN DAT DE MAILBOX WEER VOLLOOPT

Het vollopen van de mailbox is meestal een gevolg van de instellingen van het mailprogramma op je computer. Om te voorkomen dat de mailbox weer volraakt kunnen deze instellingen worden aangepast.
Voor POP3 mailaccounts: zorg dat er géén kopie van mails op de server wordt bewaard.
Voor IMAP mailaccounts: zorg dat de mails die je weggooit ook echt van de server worden verwijderd.

POP3 MAILINSTELLINGEN AANPASSEN IN OUTLOOK 2010

1. Klik in Outlook 2010 linksboven op de oranje knop.
  2. Ga naar het tabblad Info en kies Accountinstellingen.
  3. Klik op Accountinstellingen.
  4. Kies het e-mailaccount op het tabblad E-mail en klik op Wijzigen.
  5. Klik op Meer instellingen.
  6. Ga naar het tabblad Geavanceerd en haal zonodig het vinkje weg bij 'Een kopie van berichten op de server achterlaten'.
  7. OK.

POP3 MAILINSTELLINGEN AANPASSEN IN OUTLOOK 2007

1. Ga in Outlook 2007 naar Extra - Accountinstellingen.
  2. Ga naar het tabblad Email.
  3. Kies het e-mailaccount en klik op Wijzigen.
  4. Klik op Meer instellingen.
  5. Ga naar het tabblad Geavanceerd en haal zonodig het vinkje weg bij 'Een kopie van berichten op de server achterlaten'.
  6. OK.

IMAP MAILINSTELLINGEN AANPASSEN IN OUTLOOK 2010

1. Klik in Outlook 2010 linksboven op de oranje knop.
  2. Ga naar het tabblad Info en kies Accountinstellingen.
  3. Klik op Accountinstellingen.
  4. Kies het e-mailaccount op het tabblad E-mail en klik op Wijzigen.
  5. Klik op Meer instellingen.
  6. Ga naar het tabblad Algemeen en zet zonodig een vinkje bij Items verwijderen wanneer u online tussen mappen schakelt.
  7. Mails die je weggooit worden nu echt van de server verwijderd. Hiervoor moet je verbonden zijn met internet.
  8. OK.

IMAP MAILINSTELLINGEN AANPASSEN IN OUTLOOK 2007

1. Klik op een map in het mailaccount.
  2. Ga in het menu naar Bewerken - Leegmaken - Verwijderopties.
  3. Ga naar het tabblad Algemeen en zet zonodig een vinkje bij Items verwijderen wanneer u online tussen mappen schakelt.
  4. Mails die je weggooit worden nu echt van de server verwijderd. Hiervoor moet je verbonden zijn met internet.
  5. OK.